08-07-2015, 07:14
Pokarm nabiałowy dla ptaków – według J. Desselbergera i K. Rogaczewskiej
(Borzemska W.B. et al. 1989. Kompendium terapii chorób ptaków. Na zlecenie Ośrodka Informacji Naukowej “Polfa”, Warszawa; s. 223)
1. Mieszanka serowa:
biały ser pełnotłusty 300 g
glukoza w proszku 30 g (2 łyżki stołowe)
mąka ryżowa 15 g (1 łyżka stołowa)
mąka kukurydziana 12 g (1 łyżka stołowa)
Vitaral (Polfa) 1 drażetka
Uwagi. Biały ser powinien być dobrej jakości, świeży i niezbyt wilgotny; najlepiej nadaje się do tego
celu ser wiejski. Mąkę ryżową można zastąpić kleikiem ryżowym w proszku* albo ryżem gotowanym
na gęsto. Mąki kukurydzianej nie można zastąpić kukurydzą w innej postaci. Vitaralu nie można zastąpić
analogicznymi preparatami przeznaczonymi dla drobiu, zawierającymi sól kuchenną, na którą
ptaki są szczególnie wrażliwe.
Przygotowanie. Drażetkę Vitaralu miałko sproszkować (uprzednio zmyć polewę). Wszystkie składniki
bardzo dokładnie wymieszać (równomierne rozprowadzenie witamin), aż do uzyskania zhomogenizowanej
masy o jednolitej barwie. Gotowa mieszanka powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny (w
razie konieczności można ją zagęścić mąką kukurydzianą). Mieszankę umieścić w naczyniu szklanym
i mocno ubić. Zamrożenie (–10°C) świeżej mieszanki na kilka godzin zwiększa jej trwałość (zapobiega
fermentacji). W chłodni (4°C) można ją przechowywać przez 7 dni; w temperaturze pokojowej
zachowuje dostateczną świeżość przez około 12 godzin.
2. Jajko na twardo.
Uwaga. Białko i żółtko zawsze w proporcji 2:1.
Przygotowanie. Jajko gotować 6–8 minut (nie dłużej!) i ostudzić w temperaturze pokojowej.
Przeznaczenie pokarmu nabiałowego i zasady jego stosowania
Optymalny pokarm zastępczy dla dorosłych ptaków owadożernych oraz do wychowu piskląt wszystkich
krajowych gatunków z rzędu Passeriformes1 i grup fizjologicznie pokrewnych (Picidae, Upupidae,
Apodidae, Caprimulgidae, Cuculidae)2 . Pokarm podstawowy do wychowu piskląt gołębi i kuraków. Pokarm
dodatkowy dla dorosłych ziarnojadów.
Żywienie ptaków dorosłych. Z mieszanki serowej sporządzić kuleczki proporcjonalne do rozmiarów
ptaka (np. dla drozda wielkości ziarna grochu, dla pokrzewki wielkości ziarnka pieprzu); jajko rozdrobnić
na porcje analogicznej wielkości. Pojemnik pokarmowy napełnić kuleczkami i jajkiem w proporcji
5:1. Dodatkowo podawać świeżą, siekaną sałatę (uprzednio dokładnie wymytą) oraz – stosownie do
specyfiki gatunku – odpowiednie produkty roślinne.
Karmienie piskląt. Do mieszanki serowej dodać drobno posiekane jajko w proporcji 3:1. Dokładnie
wy-mieszać, sporządzić kuleczki odpowiedniej wielkości i podawać je za pomocą patyczka lub pincety
(pokarm wkładać głęboko do przełyku). Pisklęta i podloty karmić mniej więcej co godzinę ad libitum.
Po każdym karmieniu poić pipetką, po kwadransie ewentualnie dopoić. Mieszankę serową z jajkiem
przechowywać w chłodni (4°C) do 12 godzin; w temperaturze pokojowej jest nietrwała.
_________________________________________________________________________________
* Uwaga: kleik jest o połowę lżejszy od mąki – 1 łyżka mąki ryżowej = 2 łyżki suchego kleiku ryżowego
1 wróblowe (śpiewające) 2 dzięcioły, dudki, jerzyki, lelki, kukułki
(Borzemska W.B. et al. 1989. Kompendium terapii chorób ptaków. Na zlecenie Ośrodka Informacji Naukowej “Polfa”, Warszawa; s. 223)
1. Mieszanka serowa:
biały ser pełnotłusty 300 g
glukoza w proszku 30 g (2 łyżki stołowe)
mąka ryżowa 15 g (1 łyżka stołowa)
mąka kukurydziana 12 g (1 łyżka stołowa)
Vitaral (Polfa) 1 drażetka
Uwagi. Biały ser powinien być dobrej jakości, świeży i niezbyt wilgotny; najlepiej nadaje się do tego
celu ser wiejski. Mąkę ryżową można zastąpić kleikiem ryżowym w proszku* albo ryżem gotowanym
na gęsto. Mąki kukurydzianej nie można zastąpić kukurydzą w innej postaci. Vitaralu nie można zastąpić
analogicznymi preparatami przeznaczonymi dla drobiu, zawierającymi sól kuchenną, na którą
ptaki są szczególnie wrażliwe.
Przygotowanie. Drażetkę Vitaralu miałko sproszkować (uprzednio zmyć polewę). Wszystkie składniki
bardzo dokładnie wymieszać (równomierne rozprowadzenie witamin), aż do uzyskania zhomogenizowanej
masy o jednolitej barwie. Gotowa mieszanka powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny (w
razie konieczności można ją zagęścić mąką kukurydzianą). Mieszankę umieścić w naczyniu szklanym
i mocno ubić. Zamrożenie (–10°C) świeżej mieszanki na kilka godzin zwiększa jej trwałość (zapobiega
fermentacji). W chłodni (4°C) można ją przechowywać przez 7 dni; w temperaturze pokojowej
zachowuje dostateczną świeżość przez około 12 godzin.
2. Jajko na twardo.
Uwaga. Białko i żółtko zawsze w proporcji 2:1.
Przygotowanie. Jajko gotować 6–8 minut (nie dłużej!) i ostudzić w temperaturze pokojowej.
Przeznaczenie pokarmu nabiałowego i zasady jego stosowania
Optymalny pokarm zastępczy dla dorosłych ptaków owadożernych oraz do wychowu piskląt wszystkich
krajowych gatunków z rzędu Passeriformes1 i grup fizjologicznie pokrewnych (Picidae, Upupidae,
Apodidae, Caprimulgidae, Cuculidae)2 . Pokarm podstawowy do wychowu piskląt gołębi i kuraków. Pokarm
dodatkowy dla dorosłych ziarnojadów.
Żywienie ptaków dorosłych. Z mieszanki serowej sporządzić kuleczki proporcjonalne do rozmiarów
ptaka (np. dla drozda wielkości ziarna grochu, dla pokrzewki wielkości ziarnka pieprzu); jajko rozdrobnić
na porcje analogicznej wielkości. Pojemnik pokarmowy napełnić kuleczkami i jajkiem w proporcji
5:1. Dodatkowo podawać świeżą, siekaną sałatę (uprzednio dokładnie wymytą) oraz – stosownie do
specyfiki gatunku – odpowiednie produkty roślinne.
Karmienie piskląt. Do mieszanki serowej dodać drobno posiekane jajko w proporcji 3:1. Dokładnie
wy-mieszać, sporządzić kuleczki odpowiedniej wielkości i podawać je za pomocą patyczka lub pincety
(pokarm wkładać głęboko do przełyku). Pisklęta i podloty karmić mniej więcej co godzinę ad libitum.
Po każdym karmieniu poić pipetką, po kwadransie ewentualnie dopoić. Mieszankę serową z jajkiem
przechowywać w chłodni (4°C) do 12 godzin; w temperaturze pokojowej jest nietrwała.
_________________________________________________________________________________
* Uwaga: kleik jest o połowę lżejszy od mąki – 1 łyżka mąki ryżowej = 2 łyżki suchego kleiku ryżowego
1 wróblowe (śpiewające) 2 dzięcioły, dudki, jerzyki, lelki, kukułki